איך להגן על עצי פרי ממזיקים בלי לפגוע באוכלוסיית הדבורים
תתחיל לחשוב כמו דבורה (ולא כמו מזיק)
הגנן המצוי מתמודד עם אתגר כפול – מצד אחד רוצים עץ פרי שופע ועסיסי, ומהצד השני – שומרי כדור הארץ בשער, דואגים לדבורים. וזה בצדק. הדבורים הן כוח העבודה השקט של עולם החקלאות – גם אם לא תראה להן קבלות או תשלם להן שכר. אז איך שומרים גם על הדבש וגם על התפוחים? מתברר שזה ממש לא מסובך, ובעיקר – זה אפשרי.
רגע, מה בדיוק הבעיה?
המזיקים תוקפים, הדבורים מאביקות. אבל הבעיה מתחילה כשאנחנו מרססים נגד המזיקים, ופוגעים בדבורים – לא בכוונה, אבל גם לא כל כך בתשומת לב. כמעט כל חומר שמזיק לכנימות או זחלים עלול לפגוע גם בדבורים – ישירות או עקיפות. ומה קורה כשהדבורים לא מגיעות לעבודה? פשוט מאוד – אין אבקה, אין פירות, ואין לחיים טעם.
אז מה עושים?
יש מגוון פתרונות, חלקם פשוטים עד כדי גיחוך, אחרים יצירתיים עד כדי הערכה מחודשת לאינטליגנציה האנושית. הנה כמה דרכים אפקטיביות (ולא הרסניות) לשמור על עצי הפרי שלך נקיים ממזיקים, בלי לדחוק את הדבורים מקן תעסוקתן.
5 פתרונות טבעיים שכל אחד יכול לנסות (ולא, פצצת השמדה אינה אחת מהם)
- שמנים צמחיים – שמן נים או שמן מינרלי מדולל מרוססים בעדינות על העץ. הם מחסלים מזיקים צעירים ולא פוגעים בדבורים – כי הדבורים לא נוגעות באזורים האלה בזמן האבקה.
- שום ופלפל חריף – מתכון סבתא עם נגטיב לחרקים. תרסיס טבעי עם שום, פלפל וצמחי תבלין עוקצניים – עוזר להרחיק מזיקים בלי לפגוע באף דבורה.
- הקמה של מגנטים טבעיים לדבורים – נטיעת פרחים שדבורים אוהבות הרחק מהעץ. זה ימשוך אותן לשם בשעות הקריטיות, ויאפשר לרסס בנוחות בשעות אחרות.
- כיסוי פיזי – רשתות עדינות, שקופות, שמונעות כניסת חרקים מזיקים, אבל מאפשרות מעבר של אור, אוויר ובחלק מהמקרים גם של דבורים.
- שעות הזהב לריסוס – רוצים לרסס? תעשו את זה בבוקר מוקדם או בסוף היום, כשהדבורים לא פעילות. גם מזיקים קצת ישנוניים בשעה הזו, וזה זמן מעולה להביא הפתעות לא צפויות.
תשובות לשאלות שמתחילות ב"אבל רגע…"
1. אם לא מרססים בכלל, מה יקרה לעץ?
סביר להניח שהוא ימות מוות מכוער אך איטי. אבל אם תבחר באפשרויות טבעיות, תופתע לטובה – העץ ישרוד ואפילו יודה לך.
2. שמן נים נשמע כמו מוצר שמתאים לספא. זה באמת אפקטיבי?
נכון, יש לזה שם של מסאז’ יוגה. אבל זה אחד החומרים היעילים בטבע – ואחד המעטים שאינו רעיל לדבורים וזה עובד. נקודה.
3. לפרחים מושכים – זה לא מושך גם מזיקים?
תלוי באיזה פרחים בקשת להשתמש. בחירה חכמה כמו לבנדר, בזיליקום, וחרצית דווקא מושכת דבורים ודוחה מזיקים מסוימים. אז לא, אתה לא מזמין מסיבה לא רצויה.
4. כל הפתרונות האלו נשמעים יפים – אבל יש משהו יותר טכנולוגי?
ברור. קיימים היום חיישנים חכמים שיכולים לזהות נגיעות ולהתריע מראש, כך שתוכל לפעול בלי לרוץ קודם למרסס. כמו אזעקה – אבל לכנימות.
5. ואם בכל זאת יש לי בעיה רצינית עם מזיקים?
אפשר לפנות ללוכדים טבעיים – מושכי חיפושיות טורפות, הצבת טרפים דביקים או הבאת צרעות טורפות (בכמות מדודה, אל תרים צבא). פתרונות עם תעודת זהות ביו-אורגנית.
אל תזלזלו בגודל – גם בחיידק וגם בדבורה
דרך מעניינת לחשוב על גידול פירות היא ולהסתכל על העץ כסוג של מערכת אקולוגית בזעיר אנפין. כמו מרק, כל מרכיב קטן עושה הבדל. הדברה מסיבית על עץ פוגע במערכה הרבה יותר רחבה – חיידקים חיוביים, פטריות נחוצות, דבורים ועוד. כשפוגעים בדבורים מבלי לשים לב – מתחילים כדור שלג לא רצוי, לפעמים להרבה מאוד עונות קדימה.
אז מה הדרך הנכונה?
- לזהות את סוג המזיק (לא כל חרק הוא אויב!)
- לראות באיזה שלב של ההתפתחות – זחל? בוגר? ביצה?
- לבחור פתרון ממוקד לפי הבעיה – ולא להשתמש באותו תרסיס לכל בעיה כמו קסם מהאגדות
- ולקחת רגע להתעדכן. כל עונה נכנסים פתרונות חדשים, לפעמים מגוחכים בפשטותם
העץ שלך שווה את זה – והדבורים גם
אם הגעת עד לכאן, כנראה שאכפת לך. וזה כבר צעד ראשון וחשוב. עצי פרי הם לא רק קישוט – הם חיים, תזונה, ובעיקר גאווה גדולה כשמגיע סוף הקיץ עם הבשלות. השאלה היא לא רק "איך אני חוסל את המזיק?" אלא גם "איך אני מחייה את כל השאר?"
ולסיום טיפ מניסיון אישי (ושטויות לצידו): אם תצא לגינה, תתבונן על הדבורים, ותחשוב לרגע שהן טייסות קטנות שנשלחו בידי הטבע – פתאום תרגיש פחות צורך לשלוף תרסיס. מדובר בצוות עובדות קבוע שאין לו אפילו וועד עובדים – הכי מגיע להן קצת חסד.
אז קדימה, קח נשימה, תביט על הענפים, ותן לכל חלק בטבע את המקום שמגיע לו.